Winterbok in de sneeuw

Gepubliceerd op 30 december 2023 om 21:41

De laatste wedstrijd is aangebroken in de winterbiercup. Na de topper van vorige week staat er deze week nog een kraker op het programma. Een IJsbok van Snab bierbrouwers en een Apres Kievit van Bird Brewery. Laten we beginnen met de voorstelronde.

Snab bierbrouwers

Snab bierbrouwers is opgericht in 1991 en het hoofdkantoor in Purmerend, maar de bieren worden gebrouwen in Lochristi te België. Dat ligt even boven Gent. Ze zijn niet te beroerd om alternatieve methoden te gebruiken om bieren te brouwen, en proberen ook oude recepten of bieren te brouwen die in Nederland nog niet gebrouwen zijn. Daarmee hebben ze al een waslijst aan prijzen gewonnen.

Bird Brewery

Bird Brewery zit in het Noord-Hollandse Diemen en is opgericht in 2016. Het bier brouwen ze in de Jopen brouwerij te Haarlem. Hun eerste bier stond al gelijk in de wereldwijde top 50. In de jaren daarna wonnen ze nog meerdere (inter)nationale prijzen. Kenmerken voor de brouwerij is dat ze drinkwater en bomen doneren. Wat dat betreft zijn ze wel duurzaam bezig.

Genoeg over de brouwerijen, laten we beginnen met de wedstrijd. Lukt het iemand om Delirium van de troon te stoten?

IJsbok Hout

IJsbok Hout is een bruinig winterbier. Ondanks dat ie bruin is, is hij vrij helder. Een mooie lichte schuimkraag maakt het prachtig af. 

De geur is een mengsel van kruiden met iets van chocola, koffie en andere warme geuren.

Dit proef je ook terug als je een slok neemt. Een beetje bitter is hij wel. Maar dat past er wel bij. Je proeft ook dat het in houten vaten gerijpt is. Een beetje een branderige chocoladesmaak maakt het feest compleet. 

Het etiket bevat een ijsbeer op een ton. Leuk bedacht. 

Het alcoholpercentage is 9%.

Dit is een heerlijk bier om bij het haardvuur te drinken. 

Als cijfer geef ik hem een 7,9.

Apres kievit

Dit is ook een winters speciaalbier. Hij is vrij donker. Tegen het zwarte aan. Ook hier een stevige witte schuimkraag. 

Hij ruikt een beetje als een herfstbok. De warme geuren van de winter mis ik hier een beetje. Je ruikt wel kruiden, maar die doen meer aan de herfst denken dan aan de winter. 

Hij proeft daarentegen wel als een heerlijk winterbier. Totaal niet bitter, heerlijk kruidig en de smaak blijft precies lang genoeg in de mond hangen om je te eraan te herinneren dat je een nieuwe slok moet nemen. Je proeft niet dat het een sterk bier is. En dat is het gevaarlijke hieraan. 

Met een slok van dit bier waan je jezelf in een après-ski tent onderaan de piste in Oostenrijk. En je drinkt het weg alsof het normaal bier is, wat er voor zorgt dat je snel de weg kwijt kan raken als je dit echt doet. 

Het etiket ziet er met een winters Alpendorp mooi uit.

Het alcoholpercentage van 8.6% is daar verantwoordelijk voor. 

Ook dit is weer een heerlijk bier.

En met een 8 is dit een topper in de winterbiercup.

Uitslag

Dit was een spannende wedstrijd, maar met het meest minimale verschil heeft de Apres Kievit gewonnen. De herdrinkbaarheid van dit speciaalbier deed het hem. Maar eigenlijk kunnen ze beide op oudjaars-avond genuttigd worden met vrienden of familie. Of als je lekker alleen bent. Dan raad ik de IJsbok aan.

Als foodpairing tip raad ik of een vette vis aan, of stoofvlees. Bij de IJsbok past de vis beter.

Fijne jaarwisseling!