Bockbierlijst 2024

Welkom bij de Biersensatie.nl bockbierlijst 2024, Welke brouwerijen hebben de lekkerste bockbieren? Zijn ze allemaal net zo lekker als afgelopen jaar? Ontdek het hieronder!

Oerbok vatgerijpt

Van brouwerij de Hemel uit Nijmegen. Opgericht n 1983 onder de naam de Witte Raaf en vooral bekend van de witbieren. In de jaren '90 werd de brouwerij gesloten en overgenomen onder de naam de Hemel. Ze brouwen diverse soorten bieren, waaronder dus de vatgerijpte Oerbock.

Is de Oerbock ook oerlekker? 

Hij heeft een mooie donkere troebele kleur. Hij heeft een mooie stevige schuimlaag, die iets donkerder is dan normaal. 

Je ruikt bij het openen van de fles dat ie op houten vaten heeft gerijpt. Een warme geur komt je tegemoet.

En dan de smaak... Totaal niet bitter, en je proeft ook dat ie lang heeft gerijpt. En het koolzuur is ook een stuk minder dan een normaal bier. Dat maakt dat hij snel en makkelijk wegdrinkt. Een heerlijke volle smaak, waarbij het wel lijkt of er een glad laagje op de tong wordt gevormd waardoor hij zo de keel in glijd. En dat maakt hem gevaarlijk lekker. 

En met z'n 7% is ie dat ook.

Als eindoordeel geven we hem een 8. 

Dubbelbock

Deze dubbelbock komt van brouwerij Kleinduimpje uit Hillegom. Opgericht in 2000 en al vele prijswinnende bieren gebrouwen. Deze dubbelbock is donker en troebel van kleur, net als de Oerbock. Hij heeft een slappe witte schuimlaag. 

Als je met je neus boven het glas hangt (niet erin, dan wordt ie nat) ruik je iets van kruiden. En je proeft ook iets kruidigs. Ook proef je iets koffie-achtigs, maar niet heel overdreven. Hij smaakt wel lekker. Een typische bock-smaak. Een klein beetje bitter proef je ook en de smaak blijft niet heel lang hangen. Meer kunnen we er eigenlijk niet over vertellen. Alleen dat ie 8.5% is. 

We geven hem een 7,9. Spannend, maar net niet goed genoeg voor een 8.

Gijle Bock

De Gijle Bock is een brouwsel van brouwerij Broeder Jacob. De Belgische brouwer uit Wezemaal is niet heel groot (hoewel je 400 hectoliter ook niet in je eentje wegtikt), en bestaat sinds 2012. De naam komt van het slaapliedje 'vader Jacob' en de noten staan ook op de flesjes. 

Maar laten we eens kijken of Vader Jacobs Gijle Bock ons in slaap doemelt of juist niet. 

Het begin is goed. De kleur is wat je bij een bock mag verwachten, een beetje amber/bruin-achtig. Qua reuk doet het niet vermoeden dat ie een hele zware bock is, hij ruikt een beetje naar gewone pils. Niks mis mee, maar niet echt een bock-achtige geur. 

En dan gaat het belangrijkste gebeuren, het proeven. De eerste slok is vrij bitter. De lekkerste bocken van afgelopen jaar hadden dat juist niet en dat is hier ook het geval. Je hoopt bij een bock juist een iets mildere smaak tegen te komen. Maar aan de andere kant proef je ook gelijk dat je niet met een heel zwaar bockbier te maken hebt. En met 6.6% is ie dat ook niet.

Als eindcijfer geven we hem een 6,5.

Niet heel slecht, maar ook niet heel goed. Laten we hem de volgende keer staan? Neen, absoluut niet. Al was het maar omdat uit het archief bleek dat ie 8 jaar geleden ook al eens gedronken is door een enkeling van het testpanel. Dus in 2032 kijken we of ie is verbeterd. Een mooi vooruitzicht.

D'n Ossebock

D'n Ossebock komt van de Osse brouwer Muifel. Ooit begonnen als hobby en sinds 2006 officieel. De naam Muifel komt trouwens van een samenvoeging van Duvel en Megen. 

D'n Ossebock zelf was trouwens het lekkerste bockbier van Nederland tussen 2016 en 2020. Kijken of ie dat op onze site dit jaar weer wordt.

*plop* Dop eraf en beginnen maar.

Hij is lekker donker van kleur en heeft een mooie stevige schuimlaag. 

Je ruikt kruiden, maar we kunnen niet precies thuisbrengen welke kruiden dit zijn. 

Ook na het proeven blijven we nog in het ongewis over welke kruiden dit nu eigenlijk zijn. Wel kunnen we iets van karamel ontwaren uit de smaak. En ook hier geldt: Hij is heerlijk.

Met een percentage van 7% is het een echt bockbier. 

We hebben gewikt en gewogen en we geven hem een 7,8. Het ligt allemaal dicht bij elkaar.

Leutebok

Leute Bokbier komt uit de ketels van de Belgische brouwer Vansteenberghe. Het bekendste brouwesel van ze is Gulden Draak, maar ook andere noemenswaardige lekkere bieren zoals Piraat en Gentse Tripel. 

En dus Leute Bokbier. In 1927 voor het eerst gebrouwen. Daarna 70 jaar niet meer, en in 1997 dus weer. Maar nu blijvend. 

We maken de mooie fles open en schenken hem in het glas. Net zoals de rest donker, maar net iets minder donker dan de rest. Wat opvalt is dat ie vrij helder is, en de schuimlaag wel wit, maar meer crèmekleurig. Er zit een kruidig smaakje aan, je proeft ook iets van honing en karamel lijkt het. Ook is ie totaal niet bitter. Maar wel lekker. 

Deze bock heeft een percentage van 7,5%

Als cijfer geven we hem een 7. En als we nog een punt zouden toekennen voor het mooiste etiket had hij deze verdient. Maar dat doen we niet.

Bokkepruik

Bokkepruik komt van de Houtense Brouwerij Hommeles. Daar zijn ze ooit begonnen, nu zitten in een plaatsje genaamd Tull en 't Waal. Dat ligt tussen Vianen, Nieuwegein en Houten in. Ze brouwen hun bieren met zoveel mogelijk lokale ingrediënten. 

Maar de Bokkepruik is het bockbier van ze. Een dubbelbock zelfs. Gerookt. Dat belooft wat. 

De aroma van rook komt je tegemoet zodra het dopje van de fles plopt. En een sterke rookgeur is het. Het bier ziet er donker uit, maar de schuimlaag verdwijnt vlot. Dat is wel jammer, een mooie bock met dito schuimkraag hoort er toch wel een beetje bij. 

Als je een slok neemt proef je in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Gijle Bock geen bittere nasmaak. Wat je wel proeft is een iets te overdreven aanwezige rooksmaak. Dat maakt het niet per definitie lekkerder. Er wordt gezegd dat er honing in zit, dat proef je een klein beetje en neemt iets van het rokerige weg. Met 8% is de dubbelbock aan de sterke kant.

Als cijfer krijgt ie een 6.7.

Smulbock

Smulbock komt van de Amersfoortse brouwerij Rock City, wat weer vernoemd is naar de geuzennaam van Amersfoort, de Keienstad. Ze maken sinds 2018 bieren die ze naar eigen zeggen buiten de gebaande paden een smaak gegeven hebben. We zijn benieuwd wat ze van de Smulbock gemaakt hebben. 

De enige bockbier in blik die we hebben, inschenken maar. 

Hij is net zoals de rest donker. Maar de schuimlaag ontbreekt. Jammer. Maar dan komt de lucht je tegemoet. Alsof je in een snoepwinkel staat. Een zoete lucht komt je tegemoet. Alsof je een zak marshmallows opentrekt.

Het moment dat we een slok nemen wanen we ons ook in een snoepwinkel. Karamel, vanille, chocolade, een waar pallet aan smaken komt voorbij. Totaal anders dan wat je van een bock verwacht. Ook is ie heel zoet, alsof je een hap uit een zoete kersenstok neemt op de kermis. En die smaak blijf je lang vasthouden. 

Wat een positieve verrassing tijdens deze smaaktest. Met een percentage van 9% is ie de zwaarste bock die we voorhanden hadden. 

Een mooie 7.5 is het resultaat. Heerlijk lekker, niet al teveel van drinken. Anders is het zonde van de lekkere smaak.

Maisel & Friends Chocolate bock

Deze Chococlade Bock komt van Maisel & Friends uit het Duitse Bayreuth. Brouwerij Maisel werd in 1887 opgericht. In 2012 kwamen daar de friends bij. Vooral om een jonger publiek te trekken, die ook eens wat anders willen dan tradtioneel Duits bier. Een van hun brouwsels is dus de Chocolate Bock.

Ook gelijk een tip voor onszelf de volgende keer, kijk goed welke fles je uitkiest. Met 75 cl is dit een beste kluif voor een avondje bockbier proeven.

Dus de proefglaasjes gaan aan de kant, en de grote glazen komen tevoorschijn. En zoals de naam al zegt ruik je chocola en een rookgeur. Hij is donker, wat je ook verwacht bij de naam. 

En hij proeft ook zo. Sterk naar chocola, en een beetje koffie. Met alcohol. Daar moet je van houden. Hij is niet bitter, niet heel kruidig en je proeft hem nog lang na. Al met al heeft ie een aparte smaak voor een bockbier. En met 7% valt ie wel precies in het gemiddelde van alcoholpercentages. 

Als cijfer geven we hem een 6.5. En hiermee is de minst lekkere van dit jaar. Helaas. 

Eindrangschikking:

  1. Oerbock, brouwerij de Hemel 
  2. Dubbelbock, Klein duimpje
  3. Ossebock, Muifel Brouwerij
  4. Smulbock, Rock City
  5. Leutebock, Van Steenberghe
  6. Bokkepruik, Hommeless
  7. Gijle Bock, Broeder Jacob
  8. Chocolate Bock, Maisel & Friends
  • 8
  • 7.9
  • 7.8
  • 7.5
  • 7
  • 6.7
  • 6.5
  • 6.5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.