Roubaix of Baskenland?

Gepubliceerd op 31 maart 2024 om 17:12

Het wielerpeloton strijkt vanaf maandag neer in Baskenland en volgende week is de kasseienklassieker Parijs-Roubaix. Daarom onderwerpen we vandaag twee speciaalbieren uit de buurt van het parcours van deze twee wielerwedstrijden aan een smaaktest. En wel de Palmtree Piñata van Basqueland Brewing, welke op een goede 20 kilometer van de startplaats Irun ligt. Namens Parijs-Roubaix proeven we Mongy IPA van Brasserie Cambier. Deze brouwerij ligt op 6 kilometer afstand van het velodroom in Roubaix.

Basqueland Brewing

Begonnen in 2015 en zijn trotse vertegenwoordigers van het Baskenland op biergebied. De specialiteit is craftbier, met volgens hun de beste ingrediënten uit Baskenland. Ze hebben hiermee ook al meerdere nationale in internationale prijzen gewonnen. 

Brasserie Cambier

Brasserie Cambier, gevestigd in Roubaix, Frankrijk, is opgericht in 2011. De brouwerij is gevestigd in een voormalige textielfabriek.

De oprichter begon zijn brouwreis als hobbyist en ontwikkelde al snel een passie voor het ambacht. Zijn brouwerij heeft zich gericht op het produceren van kwaliteitsbieren met een focus op traditionele methoden en lokale ingrediënten. Door de jaren heen heeft Brasserie Cambier een diverse selectie van bieren ontwikkeld, waaronder pale ales, stouts, en saison-bieren, die allemaal de kenmerkende stijl en smaak van de brouwerij weerspiegelen.

Genoeg over de brouwers, laten we eens kijken welk bier het lekkerst is.

Palm Tree Piñata

Dit is een IPA, net zoals veel van de bieren van Basqueland Brewing. Hij is vrij licht van kleur en best helder. Ook heeft ie een mooie witte schuimkraag.

Hij ruikt een beetje naar dennen, maar dat is niet erg.

Qua smaak valt ie een beetje tegen, niet heel speciaal. Hij is wat zurig en bitter, maar echt een onderscheidende smaak heeft ie niet. De smaak blijft wel lang hangen. Ik zou hem niet vaker drinken dan strikt noodzakelijk, maar ik spoel hem ook niet door de gootsteen. 

Het blik ziet er leuk uit, en past bij de naam van dit bier.

Het alcoholpercentage is 5.8%

Als cijfer krijgt ie een 6,5.

Mongy IPA

De Mongy IPA is, zoals je verwacht, een IPA. En hij is vrij donker en best helder. De witte schuimlaag is niet al te stevig.

Ook ruikt dit speciaalbier naar bosvruchten. Dus een vrij zoete geur. 

Maar ook hier valt de smaak tegen. Je proeft licht iets van de bosvruchten die je ruikt, maar niet heel veel. Ook deze is te zuur en te bitter om lekker te vinden. Je proeft iets van kruiden, maar gelukkig niet heel lang.

Het etiket is een beetje saai en zakelijk.

Het alcoholpercentage is 6.8%

Het cijfer wat ik hem geef is een 6,4.

Dat maakt dat de Palmtree Piñata deze week het lekkerst smaakt. Het viel allebei een beetje tegen. Maar dat is niet erg, ook deze speciaalbieren kan je met een gerust hart drinken. Het is niet dat ze echt smerig zijn ofzo. 

Als foodpairing tip heb ik een paar chocolade-eieren. Puur omdat het Pasen is.

Volgende week een smaaktest rondom de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl. Een Gulpener en een bier van Leffe. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.