Biersoorten

Welke soorten zijn er?

Je kent het wel, ga je bij de slijter kijken naar een lekker biertje, staan er allemaal verschillende soorten. Heel leuk dat daar een Russian Imperial Stout staat, maar wat is dat precies? 

Hieronder een kleine samenvatting van de meest voorkomende biersoorten

Pils

Het meest gedronken soort bier. Ooit ontstaan in het Tsjechische Plzeñ.

Bekend van de goudgele kleur. Bevat rond de 5% alcohol

Oud bruin

Een typisch Nederlands biertje. Het heeft niks te maken met de leeftijd van het bier, maar wel met het brouwproces.

Oud bruin is, zoals de naam al doet vermoeden, bruin of donkerbruin van kleur en heeft een alcoholpercentage van rond de 3,5%

Bockbier

Bockbier (bokbier wordt ook wel eens gebruikt, maar bock is de echte schrijfwijze) komt oorspronkelijk uit Einbeck in Duitsland.

In de loop der jaren is de uitspraak verbasterd naar Bock. In de loop van de decennia zijn er vele varianten bijgekomen. 

Denk aan een lentebock, herfstbock een kerstbock en nog veel meer. Lentebock mag eigenlijk vanaf 21 maart verkrijgbaar zijn, de herfstbock vanaf het eerste weekend van oktober. Maar als het eerder verkrijgbaar is, is dat geen reden om hem te laten liggen.

Bockbier bevat doorgaans rond de 6.5% alcohol.

Naast bockbier is er ook dubbelbock, dit is iets zwaarder qua alcoholpercentage (tot 13%).

Tarwebier

Weizenbier

Witbier

Oorspronkelijk komt tarwebier uit Beieren, waar het de naam Weizen (Tarwe)- of Weissbier (Wit) gekregen heeft.

De kleur kan variëren van lichtgeel naar donkerbruin. Er zijn verschillende alcoholpercentages mogelijk (vanaf 3.5%)

Dit is de Nederlandse benaming voor Tarwebier. De smaak en kleur wijkt ook af van de Duitse variant.

Trappistenbier

Een bier mag zich trappistenbier noemen als het door monniken binnen een kloostermuur gebrouwen is, onder toezicht van de kloostergemeenschap staat, en de opbrengsten moeten worden gebruikt om het klooster te onderhouden en de monniken in hun levensonderhoud te voorzien. Tot slot moet de rest van de verdiensten aan sociale werken besteed worden. De Internaitionale Vereniging Trappist bepaalt of een bier in aanmerking komt voor het label 'trappistenbier'.

Trappistenbier wordt in vier soorten gebrouwen:

  1. Enkel
  2. Dubbel
  3. Tripel
  4. Quadrupel

Enkel

Dit bier heeft een laag alcoholpercentage van ongeveer 3% en is licht van kleur. Voor het brouwen worden minimale hoeveelheden grondstoffen gebruikt. Dit heeft er van oudsher mee te maken dat de eerste 200 kilo aan grondstoffen vrij van accijns was. Meestal is dit bier niet voor de verkoop.

Dubbel

Dit is een donker bier met een alcoholpercentage van rond de 6%. Hier wordt ongeveer een dubbele hoeveelheid grondstoffen voor gebruikt ten opzichte van de enkel.

Tripel

Dit is licht gekleurd bier met een alcoholpercentage van rond de 8%. Hier wordt ongeveer drie keer zoveel grondstoffen voor gebruikt ten opzichte van de enkel.

Quadrupel

Dit is licht gekleurd bier met een alcoholpercentage van rond de 10%. Hier wordt ongeveer vier keer zoveel grondstoffen voor gebruikt ten opzichte van de enkel.

 

De meeste trappistenbieren ondergaan een nagisting op de fles.

Kloosterbier

Dit zijn bieren die gemaakt worden door kloosterlingen of brouwerijen die de naam van een klooster gekocht hebben. Soms moeten de brouwerijen werken onder een licentie van een abdij. Dan geven de monniken toestemming voor het gebruik van het recept en kan het zijn dat een brouwerij een gedeelte van de winst aan het klooster af moet dragen. 

Blond

Blond bier heeft een gouden tot licht amberkleurige tint. Het hoort helder te zijn en er aantrekkelijk uit te zien. De smaak is licht bitter en redelijk droog. Het alcoholpercentage licht tussen de 4 en 6.5%

Zwaar blond

Dit is bijna hetzelfde als blond bier, maar dan (zoals de naam al doet vermoeden) wat zwaarder in de alcohol. Percentages tot 11% zijn geen uitzondering. Dit proef je ook, dit bier geeft een warm gevoel in de mond. Desondanks is het een frisse biersoort. Dit bier is ook geschikt om langer te laten liggen, waardoor de smaak in de loop er tijd kan veranderen. 

Ale

Ale is de Engelse benaming voor bijna al het bier in Engeland. Het kenmerkende aan ale is dat het minder koolzuur en schuim heeft dan wij hier in Nederland gewend zijn. Ook wordt het warmer gedronken.

Waarom heet het dan ale?

Vroeger, rond de 15e eeuw werd bier in Engeland gebrouwen zonder hop. Echter brachten de Nederlanders (handelsnatie als wij zijn) hop naar Engeland. Die smaak van het hop werd langzaamaan meer geaccepteerd en ale werd een synoniem voor bier met een uitgesproken hopsmaak. In de ogen van de Engelsen.

Soorten ale

Er zijn diverse soorten ale die wij hier als speciaalbier kennen. Ga ik ze allemaal opsommen? We gaan kijken hoe ver we komen

  • Pale ale
    • Een amberkleurig bier wat pale (bleek) genoemd wordt omdat het lichter is dan tradtitioneel Engels bier. Het heeft een alcoholgehalte van 4.5 tot 5.5%
  • Bitter ale
    • Een koperkleurig biertje wat oorspronkelijk alleen op de tap te krijgen was, maar tegenwoordig ook in de fles. De smaak is bitter, zoals de naam al een beetje verraad. Het bevat tussen de 3.5 en 5.5% alcohol
  • Mild ale
    • Een donkerbruin bier met karamelsmaak. De mild slaat op het alcoholpercentage wat tussen de 3 en 4.5% ligt.
  • Brown ale
    • Een bier wat donkerbruin tot zwart is. De smaak is zoetig met soms wat bitter. Ook hier zit tussen de 3 en 4.5% alcohol in.
  • India Pale Ale (IPA)
    • De naam India Pale Ale komt voort uit de Engelse koloniale periode in India. Het verhaal gaat dat de troepen daar ook bier nodig hadden, en door het alcoholpercentage (rond de 7%) wat hoger te maken kon het de reis voltooien zonder te bederven. IPA's worden tegenwoordig alom gebrouwen in allerlei verschillende smaken, toevoegingen en varianten.
  • Light ale
    • Het lichtste soort ale van alle soorten ale. En dit slaat op de kleur van het bier en niet op het alcoholpercentage, wat tussen de 3 en 4% ligt.
  • Christmas ale
    • Een Engels kerstbier met tussen de 7 en 8.5% alcohol

Porter

Een donkere bijna zwarte biersoort. De naam komt voort uit de dragers op de Londense markten die dit bier heerlijk vonden. Het heeft een uitgesproken bittere smaak en 5% alcohol.

Stout

Een Stout is een sterkere variant van de Porter. Er zijn een aantal varianten verkrijgbaar:

Russian Imperial Stout

Ja, daar staat ie dan, zoals bovenaan al genoemd. 

Een Russian Imperial Stout komt niet uit Rusland, maar zijn belangrijkste afnemers destijds wel. De tsarenfamilie was naar verluid groot liefhebber van deze Stout. Hij heeft een fruitige, branderige smaak met 10 tot 11% alcohol. Dit bier is ook de donkerste bierstijl die er is.

Sweet stout

Een bier met een donkere kleur en zoete en moutige smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 4%.

Barleywine

Ook wel Gerstewijn genoemd. Bier met een hoog alcoholpercentage van meer dan 10%, schuim wat snel wegtrekt en het best koel gedronken kan worden.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reacties

Reactie plaatsen