Oostenrijk - Zwitserland

Gepubliceerd op 10 februari 2024 om 08:26

De tweede ronde in de Alpencup gaat tussen Oostenrijk en Zwitserland. En als je aan die landen denkt, denk je aan bergen. Niet voor niets dat een van de populairste sporten in die landen skiën is. Zwitserland heeft bijvoorbeeld alleen al 75 medailles met skiën op de Olympische Winterspelen behaald. Tegenover 128 door de Oostenrijkers. Ook de landen van lekker eten, bijvoorbeeld een Wiener Schnitzel (zo een die over de rand van je bord hangt), of een lekkere kaasfondue. En van mooie bergwandelingen in de zomer, waar je na een mooie beklimming of afdaling bij een bergrestaurant neerstrijkt en bovengenoemd eten besteld samen met een lekkere pot (speciaal)bier.

Uit de koker voor deze wedstrijd kwamen de Gregorius Trappist van het Oostenrijkse Stift Engelszell en het Zwitserse Funk me I'm Farmhouse van Brasserie L'Apaisée.

Stift Engelszell

Een van de 10 trappistenbierenmerken ter wereld. Het klooster werd gesticht in 1293. En in 1931 werd het een abdij. Tijdens de tweede wereldoorlog werden de monniken afgevoerd en keerden er van de 73 monniken maar 23 terug, samen met 15 Duitse gevluchte monniken. Tegenwoordig wordt het klooster nog maar bevolkt door 9 monniken. Naast bier verkopen ze ook nog likeuren. 

Brasserie L'Apaisée

Het verhaal van de Brasserie begon in 2014, toen de eigenaar terugkwam uit Quebec en zich verwonderde dat er in Genève weinig speciaalbier te krijgen was. En zo werd er bier gebrouwen, ook om aan de hectiek van alledag te ontsnappen. In 2018 werd de huidige brouwerij geopend en in 2019 werd er een bar aan toegevoegd.

Genoeg over de brouwers, laten we beginnen. Welke verrassingen staan ons te wachten?

Gregorius Trappist

Dit is een quadrupel. En dat betekent dat ie donker is, heel donker. Wel helder, maar donker. De schuimlaag is niet heel stevig, en zakt snel weg. 

De geur is vol en warm. Je ruikt dat het een speciaalbier is dat je niet even wegdrinkt tijdens het voetbal kijken. 

Hij smaakt ook vol en warm, en je proeft een beetje honing. Maar hij drinkt heerlijk weg. En dat is gevaarlijk, want voor je het weet drink je er teveel. Verder smaakt ie heerlijk zacht, ik denk dankzij de honing.

Het alcoholpercentage bedraagt 10,5%

En als cijfer geef ik dit speciaalbier een 7.8.

Een heerlijk bier en gerust voor herhaling vatbaar.

Funk me I'm Farmhouse

Dit is een mooi goudgeel speciaalbier. De witte schuimlaag is vrij bros en zakt snel in.

Maar op het moment dat de fles opengaat komt er je een geur tegemoet die je niet direct met bier associeert, maar met champagne. 

En zo smaakt ie ook. Een lichte tinteling op de tong, en je voelt het bier naar beneden glijden. Wat lekker! 

Op het etiket siert een Vikingvrouw die een hoorn, waarschijnlijk met bier, vasthoudt.

Het alcoholpercentage is 6,8%

Als cijfer geef ik hem een 8.0.

Dit is een heerlijk speciaalbier. Waar je bij champagne nog wel eens denkt dat het zwaar wegdrinken is, is dat hier helemaal niet.

Dat maakt dat deze wedstrijd toch wel een topper genoemd mag worden. Het scheelde weinig, maar de Funk me I'm Farmhouse is de winnaar van dit spektakel. Het onverwachte lekkere deed het hem. 

Als foodpairing tips heb ik gewoon wat paprikachips. Kan er altijd bij.

Volgende week Duitsland tegen Italië. Op het veld een topper, maar in het bierglas?