La Primavera

Deze week een volledig Italiaans gevuld dienblad. Con Sangiovese van Cantina Errante uit Siena en Lëon van Baladin uit het eveneens Italiaans Piozzo. Hoe gaan deze speciaalbieren smaken?

Siena, vorige week al het decor van de wielerwedstrijd Strade Bianche, en deze week omdat de Tirenno Adriatico er dit jaar dwars doorheen koerst. Ook bekend van het mooie plein in het midden van de stad, de Piazza del Campo. Daar waar ook tweemaal per jaar paardenraces orden gehouden tussen de verschillende wijken van de stad, en waar de 88 meter hoge Torre del Mangia staat. Die ooit gebouwd is omdat ze een hogere toren wilden hebben dan het naastgelegen Florence. 

Piozzo is niet meer dan een dorp, met nog geen 1000 inwoners. En qua bekendheden zijn er niet veel zaken over te vertellen. Behalve dat je er blijkbaar goed wijn kan drinken in de omgeving. Maar daar doen we hier niet aan. Wel aan bier, en laat Baladin nu net een bierbrouwer zijn. Piozzo ligt trouwens dicht in de buurt van het parcours van Milaan-San Remo, La Primavera, de eerste echte voorjaarsklassieker in het wielerpeloton. Vorig jaar won Mathieu van der Poel er. 

Tot zover de introductie van de steden laten we de brouwers eens nader bekijken.

Cantina Errante

Dit is dus een knippen en plakken van vorige week:

Een kleine 25 kilometer van Siena (de start en finishplaats van Strade Bianche) ligt de brouwerij Cantina Errante. Ze maken gebruik van lokale middelen en zijn ook niet te beroerd om te experimenteren met verschillende smaken. Zo zijn er ook combinaties van hop en druiven gemaakt. Ook hebben ze spontaan gistende bieren. Dat houdt in dat de brouwer er geen gist aan hoeft toe te voegen.

Baladin

Begonnen als een kroeg in 1986, maar vanaf 1996 word er ook gebrouwen. Ze zijn voornamelijk gespecialiseerd in Belgische bieren. Ooit hebben ze Michael Jackson (de beroemde bierproever) op bezoek gehad en heeft ooit een van de bieren van Baladin in de top 500 van bieren wereldwijd geplaatst. Ook hebben ze van het gerenommeerde biermerk Carlsberg als eerste Italiaanse brouwerij een bierpromotor award gekregen. In Marokko en Zanzibar hebben ze een hotel, een bar in Rome en komen ze zelfs voor in de film Cars 2. In Londen hebben ze een bar vlakbij het standbeeld van Amy Whinehouse. Al met al best een groot merk.

Genoeg over de brouwers, laten we gaan kijken welke van de twee bieren het lekkerst smaakt.

Con Sangiovese

De kleur van dit bier lijkt op een beetje op een kruising tussen rode wijn en rosé. De witte schuimlaag is er wel maar niet heel lang. 

Als de fles open plopt komt de geur je tegemoet, een wijngeur. Dat is een tegenvaller.

Qua smaak is ie niet heel verkeerd, lekker fris, maar wel meer een kruising tussen wijn en bier in plaats van bier. En hoewel dat vorige week ook het geval was, was ie toen wel lekker. Maar nu niet. Net iets te zuur om echt lekker te zijn.

Het etiket ziet er een beetje zakelijk uit, alsof je een menukaart van een chique restaurant bekijkt. 

Het alcoholpercentage is 7.5%

Als cijfer geef ik hem een 6,0

Lëon

Na een aantal weken vrij on-Nederlandse bieren geproefd te hebben is Lëon echt een verademing. Een donker bier met een mooie stevige schuimkraag.

Qua geur doet het recht aan zijn kleur. Het ruikt donker, zonder aparte toevoegingen.

Hij smaakt heerlijk, drinkt makkelijk en lekker weg, een typische donker bier smaak zit eraan. Niet te bitter, maar wel een beetje koolzuur.

Het etiket ziet er mooi uit, alsof het met middeleeuwse letters geschreven is.

Het alcoholpercentage is 9% Dat proef je er niet aan trouwens.

Als cijfer geef ik hem een 7,0.

Dat betekent dat Baladin Lëon de smaaktest heeft gewonnen. De donkere smaak besliste in het voordeel van de toch wat wijn-achtige smaak van de Con Sangiovese. 

Als foodtip: Aïoli met dipstengels. Eigenlijk andersom maar er zat wat veel aïoli in het bakje.

Volgende week een smaaktrip naar Catalonië en naar Brugge.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.