Duitsland tegen Nederland

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 17:00

De laatste wedstijd van de eerste BockbierCup is aangebroken. Een topper, een legendarisch affiche. Duitsland tegen Nederland. Paulaner tegen Lindeboom, Oktoberfesten uit München tegen het leukste dorp van Limburg in 2011. Oftewel, Neer. Gaat Nederland de confrontatie met de oosterburen winnen? Of pakken de Duitsers op het laatste moment toch de titel, zoals wel vaker?

De brouwerijen presenteren zich als volgt:

De historie van de Paulaner brouwerij gaat terug naar 1634, 24 februari dat jaar om precies te zijn. Toen verschenen de eerste brieven aan het stadsbestuur van München met klagende brouwers die de concurrentie van het klooster aldaar niet eerlijk vonden. Eigenlijk bestaan ze dus al langer, maar niemand weet hoe lang. Dus hebben ze deze datum maar aangehouden als oprichtingsdatum. Het recept van de Salvator Doppelbock uit 1773 vormt de basis van huidige versie.

En wie München en Paulaner zegt, denkt natuurlijk gelijk aan de Oktoberfesten. Voor het eerst gevierd in 1818. De monniken speelden toen al geen rol meer, de brouwerij werd overgenomen door een particulier in 1806.

Paulaner is ook onmiskenbaar verbonden aan Bayern München. Wie kent de beelden niet van de grote 3-liter glazen die gevuld met bier bij de trainer of spelers in de nek gegoten worden als ze kampioen zijn geworden. Nog een mooi feit: Paulaner schenkt aan Bayern 100 liter per gemaakt goal in de Duitse voetbalcompetitie. In de eerste wedstrijd van het opvolgende seizoen wordt dit dan uitgedeeld onder de fans. Gratis bier dus. Persoonlijk hoop ik dat Nederlandse brouwers daar een voorbeeld aan gaan nemen.

Het etiket van de Salvator ziet er nostalgisch uit. Een monnik en een Beierse magistraat lijken daarop met elkaar te proosten. 

Lindeboom is een brouwerij uit het Limburgse Neer. Zoals gezegd in 2011 gekozen tot het leukste dorp van Limburg. De brouwerij bestaat sinds 1870, toen nog Geenen's bier geheten en sinds de jaren '30 gaat de brouwerij door het leven als Lindeboom bier. Het is sinds het begin in handen geweest van de familie Geenen. Het etiket van de Lindeboom bock is niet heel opvallend. De kleur lijkt op de kleur van het bier. 

Er is bijna geen groter contrast mogelijk in deze BockbierCup. Een wereldwijd bekende en gerenommeerde brouwer die grote feesten en de grootste club van Duitsland sponsort, tegen een veel minder bekende brouwer uit Limburg die zijn grootste afzet vind in de regio Venlo-Roermond-Weert. Met een kleine export naar Engeland.

Laat de laatste wedstrijd van de BockbierCup 2023 tussen deze mooie speciaalbieren losbarsten.

De wedstrijd

Paulaner brengt het spel op gang.

  • Een goudbruin bier. Het helderste bier tijdens deze cup
  • Een kleine schuimlaag, die wel heel stevig is
  • Je ruikt ook hier, net als bij de Grevensteiner dat het een Duits bier is, gebrouwen volgens het Rheinheitsgebot
  • De smaak is een beetje branderig, alsof ie echt heel licht gerookt is, maar ook waterig. Zelfs een beetje een flauwe smaak voor een dubbelbok
  • Hij brengt weinig extra's ten opzichte van de andere bieren, hij geeft geen bockgevoel
  • Je kan hem zeker nog een keer drinken

Dan is het de beurt aan de Lindeboom Bock. 

  • Een amberkleurig bier, voor een bock was ie zeer helder, je kijkt er bijna doorheen
  • Een goede, stevige schuimkraag die iets crèmekleurig is 
  • Hij ruikt een beetje waterig, niet vreemd, maar ook niet heel onderscheidend
  • De smaak is goed, vrij bitter
  • Het is een bockbier zonder poespas
  • Naarmate je meer ervan drinkt lijkt het alsof hij iets dikker of stroperiger wordt. 
  • Wel een aparte vermelding waard voor de dop. Die viel hier wel in de smaak, een simpel doch treffend design. Een bokkenkop. Handig als je in een krat moet zoeken naar je speciaalbier. Je herkent hem zo van boven. 

Ook hier geldt dat beide bieren niet zouden misstaan bij een avondje bierproeven. Lekker bier waar je wel vaker kan van genieten. 

De winnaar van deze titanenstrijd is: De Lindeboom bock

De Lindeboom bock scoorde aanvankelijk een 3.0, maar het design van de dop maakte dat ie toch een kwart punt erbij kreeg. Een zeer nette score.

Paulaner schoot echt op alle fronten tekort en voldeed niet aan de verwachtingen die bij een dubbelbok horen. Zeer jammer. Het is geen smerig speciaalbier, absoluut niet. Maar het brengt ook geen toegevoegde waarde. Een 2.5. De laagste score deze BockbierCup. Maar we zijn de laatste jaren ook wel gewend dat de Duitsers onderaan in een toernooi eindigen. Desalniettemin is het toch jammer.

Dit was de laatste wedstrijd van de biersensatie.nl BockbierCup. Wat een ontknoping. Morgen volgt de huldiging van de winnaar. De volgende bier cup is de Zwarte cup. Hier alvast de deelnemers en het wedstrijdprogramma. 

Tot slot voor de laatste foodpairing: Bockbier is heerlijk met biefstuk. Of andersom.