
De bockbiertocht
13 oktober stond de herfsteditie van de Bockbiertocht in Wijchen weer op het programma. Uiteraard op nationale Bockbierdag. 9 kroegen in Wijchen hebben hun best gedaan om een zo gevarieerd mogelijk assortiment aan bockbieren samen te stellen.
Vaste prik
Vaste prik is dat we beginnen met een hapje eten bij Lieve Sophie. Zo ook vandaag. Even een bodempje leggen voordat je jezelf overgeeft aan de bockbieren is geen overbodige luxe. Even hadden we de illusie dat je ook weer eens mocht beginnen bij Lieve Sophie, maar dat bleek een beetje onduidelijk. Ja, je kan overal beginnen, maar dan moet je eerst de kaart bij een van drie kroegen ophalen. Uiteraard was dat niet bij Lieve Sophie. Volgende keer kan je blijkbaar kaarten halen voorafgaand aan de tocht. Dus dat gaan we maar proberen.
De tocht
Afijn, we liepen dus daar naar waar we altijd beginnen, Meneer Smit. Het was er gezellig. Niet al te druk zoals bij bijvoorbeeld de voorjaarseditie. Heeft het te maken met het weer (13 graden)? Of misschien met een kaartje voor de tocht wat inmiddels 30 euro kost. We sluiten niet uit dat beide factoren meespelen. Dat is wel jammer.
Op het menu van Meneer Smit stonden een Herfstbok van Grolsch en een Leutebok van Brouwerij van Steenberge. Het werd de laatste. Waarom? Iets anders als een groot merk is wel eens leuk. En omdat ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat we van Grolsch hoofdpijn krijgen. Deze zeer lekkere bock werd gretig gedronken en na wat slap gepraat gingen we door naar Thuis bij Fien.
Thuis bij Fien
Er zijn drie dingen zeker in het leven, je gaat dood, je moet belasting betalen en bij Thuis bij Fien zit er iets van Brouwerij de Hemel op de tap tijdens de biertocht.
Uiteraard ook deze keer. De Helse Engel en Oerbok. De Helse Engel hebben we 5 jaar terug al eens op bij de bockbiertocht. Dus dan maar voor de Oerbok. Die we 5 jaar terug ook al genuttigd hebben tijdens de herfst en winterbockbiertocht... Ieder de helft dan maar.
En de kracht van herhaling is herhaling. Dus met goede moed gingen we ervoor zitten en dronken de Oerbok en tripel maar op.
Na enkele zeer boeiende en diepgaande gesprekken over fatbikes en 40-jarigen gingen we door naar waar we eigenlijk wilden beginnen: Lieve Sophie.
Lieve Sophie
Daar aangekomen stond een flinke rij. Er restte ons niks anders dan achteraan te sluiten en geduldig te wachten tot we aan de beurt waren. Voor de tweede maal stond de Grolsch herfstbok op het menu, tezamen met de Juttersbock van Texels.
Enkelen waagden de poging om de Herfstbok te pakken met een groot risico op hoofdpijn de volgende dag. Lieve Sophie is trouwens de enige kroeg waar wat versnaperingen op het bord stonden. Dat kan voor andere deelnemende bedrijven wel een pluspunt zijn. Maar voor bitterballen was het nog wat vroeg. Terwijl de Juttersbock en de Herfstbok genuttigd werden, werd de rij en de aanwezigen door een stel dames die daar toevallig op het terras zaten aan een vleeskeuring onderworpen. Aan mannen geen gebrek, maar we vroegen ons af of dit soort mannen de doelgroep van de dames waren. Afijn, het bier was op, door naar de volgende halte. De kroeg waar altijd wel een of meerdere aparte speciaalbiertjes op de kaart staan bij de bockbiertocht, Cafe Zus.
Cafe Zus
Eindelijk konden we even warm binnen zitten. Zoals voorspeld stonden er een groot aantal bieren op het menu. Twee La Trappe, een Chouffe en een Weihenstephaner Vitus.
Er werd tweemaal voor de La Trappe gekozen, eenmaal van 2024 en eenmaal van 2022. De anderen kozen voor de Vitus.
Wat waren ze lekker. Zeker de Vitus kwam positief uit de bus. Je proeft een bananensmaak bij dit bier, en dat maakt hem bijzonder lekker. Met de La Trappes was trouwens ook niks mis. Terloops kwam naar boven dat je bij de brouwerij van La Trappe een fietstocht kan houden langs allerlei verschillende kroegen. Een idee voor volgend jaar werd geboren.
Cafe Zus werd voldaan achtergelaten en we gingen door naar de volgende kroeg. Of eerst een broodje eten? Er werd van de aloude route afgeweken. Bij zaal 4 stond een tapkar, midden op het marktplein, en Downies en Brownies was nu dichterbij. Dus we kozen de weg van de minste weerstand en kwamen bij Downies en Brownies uit.
Downies en Brownies
Het voelde wat vreemd om van de oude bekende route af te wijken en zaal 4 even over te slaan. Maar goed, nadat de ergste autisten bij ons er vrede mee hadden gingen we maar weer aan het bier. Een Herfstbock van Gulpener en een Gerardus Tripel stonden op het menu. Iedereen had trek in de Herfstbock. Er werd nog even nagepraat over het buitengewoon vreemde verloop van de tocht. En dankzij de pinda's die op tafel stonden werd de trek een beetje gestild. Volgende stop, 15 meter terug richting Zaal 4 en het broodje worst.
Zaal 4
Nadat het broodje worst verorberd was, helaas zonder schunnige grappen, werd de reis voortgezet naar Zaal 4. Daar stonden een Brand herfstbock en een Bye Bye Summer van 100 Watt op de kaart. Bye Bye Summer werd het. Unaniem. Altijd leuk om bieren van niet de standaard brouwers te zien tijdens de bockbiertoch. In de tapkraam vielen de mooie taphendels op. Ook viel op dat de wagen lekte en zo het marktplein onder water of bier zette. Nadat we een iemand op een chantabele foto gezet hadden gingen we door naar Cafe Anneke.
Café Anneke
Waar we normaal dan de tussenstop bij Downies & Brownies hebben werd nu dus doorgelopen naar Café Anneke.
Waar ze normaal alles van de bockbiertocht binnen op de tap hebben, zijn de bieren nu verdeeld tussen binnen en buiten. En ook hier werd buiten de gebaande paden gekeken qua bieren. Binnen was Brand Dubbelbock uit twee jaartallen beschikbaar en buiten Jopen 4-granenbok en Smulbock van Rock City Brewing. Er werd eerlijk gedeeld tussen Smulbock en de 4-granen bock. De 4 Granenbock had een heerlijk smaakje met een beetje bitter. De Smulbock had iets zoets. En dat was een lekkere verrassing. Kijkend in de richting van Sterrebosch en de Arend zagen we rook op de weg. Mist? Of was er brand?
Sterrebosch
We vervolgden de weg naar Sterrebosch, waar enige rookontwikkeling te zien was. Geen mist gelukkig, maar brand. In een vuurkorf welteverstaan. Maar de belangrijkste vraag was, wat zit er op de tap?
En net als bij Thuis bij Fien kan je er blind op vertrouwen dat er Hertog Jan en iets van Muifel uit Oss in het vat zit. En het vertrouwen bleek terecht. Een bockbier van Hertog Jan uit 2023, en een Ossebock. En eigenlijk kan je geen nee zeggen tegen Hertog Jan, zeker niet tegen de Hertog Jan Bock uit '23. Niet voor niet de winnaar van de allereerste biersensatie.nl Bockbiercup!
Dus Hertog Jan werd het, na een jaar smaakt ie misschien nog wel lekkerder dan eerst. De Ossebock wordt later nog eens geproefd.
Buiten werd er bij de vuurkorf een belofte gedaan, degene die 30 seconden in de vuurkorf bleef staan kreeg het volgende kaartje gratis. Niemand heeft een gratis kaartje gewonnen. Door naar de Arend. Het slotstuk, de apotheose van de dag.
De Arend
De Arend dus, waar afgesloten zou worden met een heerlijke keus uit twee bieren. Dachten we... Helaas was een van de bieren al op. Zoals ook al het geval was tijdens de wintertocht. Guilty Monkey uit Nijmegen had een Bokkige Aap geleverd, maar daarvan was te weinig voorhanden om iedereen in zijn behoefte te voorzien. Wat ze nog wel hadden, was een Hertog Jan Bock uit 2024. En die smaakte ook heerlijk. Er werd nog even aan de tap gezeten, gelachen om het rad wat shotjes beloofd, de geheime doorgang naar Sterrebosch werd geslecht en tot slot werd er nog wat te drinken besteld. Weer een mooie tocht, de volgende staat op de planning op 8 december. De Winterbockbiertocht. Ondanks dat het dan nog geen winter is. Volgens ons onacceptabel, maar goed, we hebben geen invloed op de organisatie.
Er werd nog gegeten bij de Joegoslaaf waar we vorig jaar uit verbannen werden. Met de gedachte in het achterhoofd dat we wel eens onthoofd zouden kunnen worden door de kok waagden we het erop. Schijnbaar herkenden ze ons niet meer, en we hebben ons redelijk rustig gehouden.
Conclusie
De eindconclusie is dus dat de tocht weer geslaagd was.
Tops waren:
- Lekkere bieren van diverse brouwers maken het een tocht die je wil blijven doen
- Vuurkorven zorgen voor sfeer
- Refills waren mogelijk (tegen betaling)
- Gezellig druk
Tips hebben we ook:
- Het zou mooi zijn als er niet om de paar jaar dezelfde bieren bij sommige kroegen te verkrijgen zijn. Afwisseling is leuk, lekker en goed.
- Overal kunnen starten en je e-ticket om kunnen ruilen is wel fijn.
- De prijs voor een ticket hoeft niet veel hoger te worden, anders wordt het minder leuk om te gaan.
- Een soort van preview welke bieren er waar te krijgen zijn is wel handig.
- Meer versnaperingen bij de diverse kroegen aanbieden kan omzetverhogend werken.
- Er werd gezegd dat er een aandenken zou zijn, maar die hebben we nooit gezien of ontvangen.
- Zorg dat er van alle bieren genoeg op voorraad is.
- Misschien is er een lunch/ticket combideal mogelijk? Zo trek je meer mensen naar het centrum.
Van de winterbiertocht zal ook weer uitgebreid verslag gedaan worden.
Reactie plaatsen
Reacties